Η Μαρίλυ Νίκα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Greek ACM-W chapter, στο άρθρο της Καθημερινής  "Οι Ελληνες που διαπρέπουν στη Σίλικον Βάλεϊ".

Η Καθημερινή, 02.10.2018

"Το 2011, η κ. Νίκα αναζητούσε χρηματοδότηση για να κάνει διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσε να λάβει υποτροφία από το Google Anita Borg. Μάλιστα, είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να κερδίσει αυτή την πολύ σημαντική υποτροφία. Λίγο πριν ολοκληρώσει το διδακτορικό της, και αφού πήρε μέρος σε πολλές συνεντεύξεις, έγινε μέλος της ομάδας της Google, εργαζόμενη πλέον σε ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα του τεχνολογικού κολοσσού, στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) και κατασκευής του «ψηφιακού βοηθού». «Ειδικεύομαι στις τεχνολογίες φωνής στις συσκευές Google Home, οι οποίες στοχεύουν να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά μας.

Ενα από τα πρώτα πρότζεκτ που είχα αναλάβει, ήταν η ένταξη 30 νέων γλωσσών στην κατανόηση της γλώσσας από την Google (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) αλλά και των greeklish (γράφεις λατινικούς χαρακτήρες στο πληκτρολόγιο και εμφανίζονται ελληνικά στην οθόνη)», μας λέει η ίδια. Στην προσπάθειά της να εδραιωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, η κ. Νίκα μας αφηγείται ότι, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, στο Imperial College του Λονδίνου, στο πλαίσιο ομαδικών εργασιών, εργάστηκε σκληρά ώστε το έργο της να γίνει αποδεκτό και από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κάτι που την επηρέασε αρνητικά κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί.

Πριν από περίπου επτά χρόνια, ανέπτυξε δράση για την προώθηση των γυναικών στον κλάδο της πληροφορικής. Δημιούργησε την ομάδα «Γυναίκες στην πληροφορική», που σήμερα αριθμεί περίπου 5.000 μέλη. Για τη συνεισφορά της σε αυτόν τον τομέα, η κ. Νίκα έλαβε το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2018», στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου διαγωνισμού που έγινε στην Αγγλία."